Pedagogik
Robinsons grundidé är att lärande blir långsiktigt om det utgår från en upplevelse. Därför arbetar vi med upplevelsebaserat lärande där många upplevelser äger rum i och med hjälp av naturen. Vi vill att barnen på vår skola lär känna naturen och därmed också lär sig att tycka om den. Därför använder vi friluftslivet som ett arbetsredskap för de yngre eleverna. För de äldre eleverna tar upplevelserna istället avstamp i samhället, med dess olika funktioner.
För oss är det viktigt att eleverna ska känna att skolan är lustfylld och meningsfull. Vi arbetar därför i ämnesintegrerade projekt där alla ämnen blir presenterade i ett meningsbärande sammanhang. Metoden underlättar för eleverna att behålla och utveckla lusten att lära, lärandet känns mer på riktigt.
Genom utomhusundervisningen får eleverna känslomässiga och sociala erfarenheter där de ges möjlighet att bygga positiva erfarenheter av mötet med naturen. Undervisningsformen skapar också förutsättningar för ett gynnsamt lärandeklimat som främjar samarbete mellan eleverna.
På Robinson genomför vi elevledda utvecklingssamtal, eftersom det är viktigt att eleven själv är medveten om sin utveckling och potential. Genom att eleven förbereder och leder sitt utvecklingssamtal upptäcker eleven sitt lärande och hur hon eller han lär sig på bästa sätt. Det är betydelsefullt att lärare och vårdnadshavare har positiva förväntningar på eleven, att få positiv feedback på sin kunskapsutveckling är en ovärderlig förstärkare och motivator för eleven.
Hos oss inleds skoldagen med en morgonsamling i respektive väderstrecks stubbring. Morgonsamlingen innehåller undervisning i varierade skolämnen ute eller inne, det kan vara allt från matematik, rörelse och svenska, till diskussioner och värderingsövningar utifrån normer och värden.
Upplevelsebaserad undervisning
Robinsons grundidé är att lärande blir långsiktigt om det utgår från en upplevelse. Därför arbetar vi med upplevelsebaserat lärande. När tankar och känslor väcks blir vi berörda. När något berör oss känns det viktigt och vi minns det. Därför kan man hitta en hel skola full av elever med röda mössor som är blodkroppar och levererar syre och näring till cellerna. En annan dag är vi stenåldersmänniskor iklädda jutesäckar som lagar lax i kokgrop och gör upp eld med flintasten. Någon dag bygger vi syrgastuber och far ut i rymden. För de äldre eleverna kan en upplevelse bestå av ett lajv, där eleverna får gå in i en roll och leva en dag under de förutsättningar som fanns under en viss tidsepok.
Många upplevelser äger rum i och med hjälp av naturen. Vi vill att barnen på vår skola lär känna naturen och därmed också lär sig att tycka om den. Det kommer att vara viktigt när dessa barn växer upp och ansvaret för vår jord ligger på dem. Då är det kanske inte tillräckligt med kompostering och sopsortering. Då behövs kunskaper för att lösa den tidens miljöproblem, men inte bara kunskaper utan också en vilja att göra det. Vi tror att det man känner och tycker om vill man också vara rädd om. Vi vill att barnen på vår skola ska lära känna och tycka om naturen, för att i framtiden kunna vara rädda om den. Därför använder vi friluftslivet som ett arbetsredskap för de yngre eleverna.
För de äldre eleverna tar upplevelserna avstamp i samhället istället för i naturen. Vi vill att skolan ska vara en del av samhället och därför kan vi till exempel bjuda in politiker till en elevledd presskonferens, göra studiebesök på olika företag och besöka valstugor på torget.
Ämnesintegrerad undervisning
Ett av våra viktigaste mål är att barnen ska behålla lusten att lära genom hela skoltiden. För att behålla lusten behöver skolan kännas som att den är på riktigt. Vi vill bygga lärandesituationer som engagerar och skapar frågor och där kunskapen finns i sitt sammanhang. Vi arbetar därför i ämnesintegrerade projekt där alla ämnen blir presenterade i ett meningsbärande sammanhang.
Ämnen integreras i olika projekt i de olika årskurserna, det kallar vi ämnesintegrerade projekt. Detta gäller för olika ämnen och i olika stor omfattning genom årskurserna. Genom att undervisa flera ämnen i samma projekt skapar vi även förutsättningar för att bedöma olika kunskapskrav för flera ämnen samtidigt. Detta hjälper även eleverna att hitta fler associationspunkter och upptäcka samband mellan ämnen.
Utomhuspedagogik
Eleverna påverkas positivt av vistelsen utomhus och mötet med naturen. Genom utomhusundervisningen får eleverna känslomässiga och sociala erfarenheter. Undervisningsformen skapar också förutsättningar för ett gynnsamt lärandeklimat.
Elever som undervisas utomhus minns bättre olika undervisningstillfällen, har större förmåga att använda kontextrelevanta och ämnesspecifika begrepp och kan beskriva olika fenomen på ett mer detaljerat och mångfasetterat sätt.
Utomhusundervisning främjar:
- elevers sociala kompetenser
- samarbetsförmågor
- elevkommunikation
- ökar elevers erfarenheter
Lärandesituationer präglas av
- elevaktivt arbete i mindre grupper
- eleverna samarbetar med varandra i större utsträckning
- utveckla elevernas förståelse för hållbar utveckling.
Forskningen indikerar att elever som undervisas inomhus upplever större stress och att lärandet präglas av ensamarbete i högre grad än vid utomhusundervisning. Stress och ensamarbete har visat sig vara faktorer som har negativ inverkan på barns och ungdomars lärande. Studien visar att utomhusgrupperna uppvisar bättre utveckling av skolresultaten.
Utvecklingssamtal
På Robinson genomför vi elevledda utvecklingssamtal en gång per termin. Det är betydelsefullt att eleven förstår vad som förväntas av honom eller henne för att kunna ta nästa steg i utvecklingen. Det är lika betydelsefullt att lärare och vårdnadshavare visar tilltro till och har positiva förväntningar på elevens möjligheter att utveckla ett ökat eget ansvar och inflytande över sitt skolarbete. Vårdnadshavarens positiva feedback på elevens utveckling och lärande är en ovärderlig förstärkare och motivator. Forskning visar att elevledda utvecklingssamtal får eleverna att bli mer engagerade i sin lärandeprocess. ”…främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.”
Eleven förbereder sig inför samtalet tillsammans med mentor/lärare genom att analysera sitt lärande och sina bedömningar. Detta bidrar till att eleven upptäcker sitt eget lärande och blir medveten om hur eleven lär sig. Målsättningen är en elev som är medveten om sina styrkor och utvecklingsområden vilket ökar motivationen och bidrar till att eleven utvecklas så långt det är möjligt mot kunskapskraven.
Pedagogen och vårdnadshavare har möjlighet ha ett möte utan eleven, då bokas detta särskilt.
Morgon/mentorssamling
I årskurserna F-5 inleds skoldagen med en morgonsamling i respektive väderstrecks stubbring. Samlingen inleds med inräkning, närvarokontroll och rapportering i lärplattformen. Morgonsamlingen innehåller undervisning i svenska, matematik, engelska samt undervisning i normer och värden och sker alltid utomhus. Till de olika ämnena appliceras utomhuspedagogiska metoder som ofta innebär någon form av rörelse. Morgonsamlingen kopplas med fördel ihop med efterföljande lektion som antingen fortsätter utomhus eller inomhus.
I årskurserna 6-9 inleds skoldagen med mentorssamling årskursvis. Samlingen inleds med närvarokontroll och rapportering i lärplattformen. Mentorssamlingen innehåller undervisning i alla skolämnen. Den inbjuder till undervisningsformer med samtal, diskussioner och värderingsövningar utifrån normer och värden. Där ges tillfälle för enskilda samtal med mentor och planering av veckan.
Robinsons rötter
För att utvecklas så långt som möjligt både i lärande och som individ, behövs en god elevsyn. I läroplanen kallas det normer och värden. På Robinson bryts denna del i Läroplanen ner i något vi kallar för Robinsons rötter:
- barn är goda
- barn är olika
- barn är behovsstyrda
- barn vill utvecklas
Dessa rötter syns i undervisningen genom arbetet med:
- Robinson gyllene regel, respektera din kompis/respektera varandras olikheter.
- Generella anpassningar i vår undervisning. Vi utgår från olika behov och det styr till exempel placering i klassrum eller annan undervisningsmiljö, hela gruppen har tillgång till och kan använda avskärmande material såsom hörselkåpor, avskärmning i form av bänkavskiljare, motoriskt pillmaterial. Vår arbetsform är varierad för att möta många olika inlärningssätt, vi kan träna förmågor i grupper och/eller individuellt. Vårt mål är en inkluderande miljö där eleverna får det de behöver, både socialt och kunskapsmässigt, inom ramen för ordinarie undervisning.